Doorgaan naar hoofdcontent

Hij zou zijn pet wat rechter op zijn hoofd hebben gezet

“Ondergeteekende (G. Flipse, Nieuwstraat Arnhem) gevoelt zich verplicht openlijk zijne volle tevredenheid en erkentelijkheid te betuigen aan de Brandwaarborg-Mij L’UNION te Parijs en aan den Directeur voor Gelderland, den Heer A.L. van Elten, voor de zeer coulante en royale schaderegeling van den brand, die zijn Perceel a/d Koningstraat inwendig zwaar teisterde.”

Ik schat zo in dat meneer Flipse er toch een aardig stukje mee opgeschoten is; in ruil voor een beetje reclame misschien?

Peek & Cloppenburg heeft de najaars- en wintercollectie in de schappen hangen. “Afdeeling naar maat”. Mag ik raden? Voor maat 54 moet je minstens 3 trappen op. Of zouden ze die inzichten nog niet hebben gehad? Niet meer van deze tijd zul je denken. Nee, dat klopt. Ik lees dit allemaal in de Arnhemsche Courant van 20 september 1909.

Toch geef ik Prediker gelijk als hij beweert dat er niets nieuws onder zon is. Met berichten over de aanschaf van spaarlampen en aangifte van een mishandeling van een 11-jarig kind. Ook is 20 september 1909 “de groote dag in de politieke geschiedenis van Engeland van dezen tijd. Dit is de dag, die door alles wat liberaal voelt en liberaal denkt in het Vereenigd Koninkrijk sedert weken met spanning is tegemoet gezien”. Wij weten dat er nog veel van die dagen zullen volgen.

Maar er was die maandag nog meer aan de hand. Het was een beetje een grijze dag en er viel hier en daar een buitje. Met een gemiddelde temperatuur van 12 graden werd al voorzichtig naar de borstrokken uitgekeken. Koningin Wilhelmina en het kabinet Heemskerk hadden als taak om een land met zes miljoen inwoners in het gareel te houden. In de buurtschap Essen bij Barneveld wordt dan, ’s middags om drie uur, in huis nr. 246 het zevende kind geboren van Aalbert van Deelen en Dirkje van de Pol. Zijn naam is Aris. Zijn leven lang heeft dit voor discussie gezorgd. Hij bleef volhouden dat hij Arris heette. Een klein verschil misschien? Voor hem niet.

Maandag 20 september 1909. Het was gisteren 108 jaar geleden dat mijn vader het levenslicht zag en het is dit jaar 20 jaar geleden dat hij overleed. Er is heel wat veranderd in die 108 jaar. En zeker is er ook veel veranderd in de afgelopen 20 jaar. Soms zou hij zijn hoofd hebben geschud en daar op zijn manier afkeurend bij gehumd hebben. Op iets anders zou hij trots zijn geweest, zijn schouders naar achteren hebben getrokken en zijn pet wat rechter op zijn hoofd hebben gezet.

Reacties