31-01-2007

Geschiedenis familie Van Deelen - Inleiding

een wapen van de familie van Deelen
Bij het samenstellen van deze pagina ga ik uit  van de stamreeks van Aris van Deelen. 

De familie Van Deelen blijkt door de eeuwen heen een protestantse familie van voornamelijk boeren met boerderijen rond Barneveld, Ede, Renswoude en Randwijk. 

De naam Van Deelen komt volgens de Nederlandse Familienamenbank 1401 maal voor in 2007. In 1947 zijn dat er 809. Vooral in het midden van het land wonen veel naamdragers.

De kinderen van Tijmen Leendertsen en Niesje Aalbertsen Zevenhuizen verklaren, met uitzondering van Luut, volgens het Register der Geslachtsnamen der Gemeente Ede op 3 november 1812 aan te nemen als geslachtsnaam "Van Delen". Luut laat zich als "Leenders/Leendertsen" inschrijven.  In de daarop volgende jaren kom je allerlei achternamen   tegen. Het meest gebruikt wordt Van Deelen, ook  Van Delen en door Willemijntje, Hendrikje  en Leendert alle varianten op Tijmensen. Bij het overlijden van Willemijntje wordt de achternaam Leenderts vermeld.

Teunis van Delen, geboren in 1841 als zoon van Johannes van Deelen en Jacoba Robbertsen, wordt in Lunteren als Van Delen ingeschreven. Anderen uit het gezin van Johannes en Jacoba worden echter ingeschreven met de achternaam Van Deelen. En daar is de verwarring ontstaan. Omdat de meeste familieleden de naam Van Deelen hanteren, wordt ook door het nageslacht van Teunis van Delen langere tijd de dubbele ee gehanteerd, maar dit wordt niet geaccepteerd door overheidsinstanties.

In de twintigste eeuw kom je ook nog de naam Timese van Delen tegen. Dit zijn nakomelingen van Leendert Tijmensen van Delen (geboren 1784).