13-04-2014

Aaltje is terecht

Ik ben er van overtuigd dat ik de ouders van Aaltje Teunissen heb gevonden.

Volgens de huwelijksakte van Aaltje Teunissen en Jan Evertsen komt Aaltje uit Barneveld. Doopgegevens van Aaltje zijn, op dit moment nog, onvindbaar. Hoe dan toch haar ouders gevonden?

Als je kijkt naar de vernoemingen binnen het gezin, dan kun je aannemen dat de namen Elisabeth, Teunis en Gerbrecht uit de familie van Aaltje komen. Gerbrecht is daarnaast een niet heel veel voorkomende naam. Zo kwam ik bij het gezin Teunis Jansen van Breenen en Lijsbet Melissen uit Barneveld. Oma heet Gerbrecht en ook een kind in het gezin van Teunis en Lijsbet (ofwel Elisabeth) heet Gerbrecht.

Teunis en Lijsbet zijn tussen 1710 en 1720 papiermakersknecht respectievelijk papiermakersmeid op de molen bij de Schaffelaar in Barneveld bij het Papiermolenbeekje. Zijn ze daarna verhuisd en is Aaltje daarna geboren?

Zou de man van Aaltje: Evert Maassen, waarbij ik ook de toevoeging "van Beek" tegenkom, ook iets met watermolens te maken hebben gehad? Heeft hij daarom kort een uitstapje naar Amersfoort en Hoevelaken gemaakt om daarna terug te keren in zijn thuishaven: Ede?