13-01-2006

Het Klaphek - Kind op het Klaphek

Bij het voorhuis
Ik was kind op Het Klaphek.

Het was in een tijd dat de tractor zijn intrede had gedaan. In de zomer met de rode David Brown en kar naar de weerd om koeien te melken. Mee achter op de kar en bij de Rijn boten kijken. Een andere boer kwam nog met een ponykar. In de zomer naar de Kuilekamp om te helpen met hooien. Flessen limonade in de slootkant zodat het drinken koel blijft. Naar de kikkers kijken en maken dat je wegkomt als het gaat onweren. Naar de kersenbongerd bij buurman Geurt Bunt. Met twee kersen om elk oor heb je oorbellen. In juli naar de vierdaagse kijken. De eerste blaren moesten bij Valburg al doorgeprikt worden. Met de fiets naar de Westerbouwing. Wat een eind fietsen over die dijk!

Één keer in de week op zaterdagavond om beurten in de keuken in de teil voor een wasbeurt. Voor de ouderen was er een bak met water in het voorhuis. Poepen op een plee waarin je alle voorgangers kon bewonderen. Verstoppertje spelen op de deel en je verstoppen in de voertonnen met heerlijke veekoek. Pinkelen en bamzwaaien. Opa achterin De Boerderij.

Piepers rooien en om dit te vieren 's avonds een grote pan met balkenbrij op tafel. 's Avonds mee naar de ouwe schuur om keujes te voeren en altijd weer schrikken van het lawaai dat ze maken als ze denken dat er iets valt te eten. Fokkie en Jopie, jarenlang onze trouwe waakhonden en prima rattenvangers!

Sinterklaas vieren in de bestekamer met chocolademelk uit zo'n prachtig melkstel en pa die elk jaar weer net even moest afvoeren. Bij terugkomst had Sinterklaas net z'n zak cadeautjes afgeleverd en waren de klompen, met voer voor het paard van Sint, ook leeg. In de winter de vensters dicht doen als het al donker is en doodsbang om het huis lopen.  Pa die met een tak uit de dennenboom een kerstboom in huis haalde waar we trots op waren.

Dagelijks een hoofdstuk uit de Bijbel, een berg vaat in de geutsteen en wekelijks negen paar schoenen om te poetsen. Kinderen krijgen van de ooievaar.

Altijd volk: de kruidenier, de bakker, de kolenboer, de meelboer, de sigarettenverkoopster, de varkenskoper, de veehandelaar, de thuisslager, de scherensliep, buurvrouw Kee voor haar dagelijkse kan met melk, een buurman voor een borreltje en Chris Jansen voor smeuïge verhalen over oud-Randwijk. En altijd koffie, die je in beetjes op je schoteltje giet om snel op te kunnen drinken. Rustig maar: 't is geen hooien!


eerste publicatie: 26 februari 2010
update: 3 februari 2012