24-01-2007

Geschiedenis familie Van Deelen - Generatie VI

akte van naamsaanneming van Aalbert Tijmensen
Aalbert Tijmensen van Deelen (geboren 1772) en Hendrikje Cornelissen Kremer

Aalbert Tijmensen van Deelen wordt op 1 mei 1772 geboren te Deelen bij Otterlo als zoon en oudste kind van Tijmen Leendertsen en Niesje Aalbertsen van Zevenhuizen.
Aalbert is eerst dagloner, later landbouwer van beroep.

Hij trouwt als hij 27 jaar is op 4 augustus 1799 in Renswoude met de 24-jarige uit Voorthuizen afkomstige Hendrikje Cornelissen Kremer, dochter van Cornelis Gerrits Kremer en Jannigje Zevenhuizen. Hendrikje is spinster van beroep.

Aalbert en Hendrikje krijgen samen elf kinderen.
De oudste dochter Jannigje wordt te Drieƫnhuizen/Lunteren geboren. De andere kinderen: Tijmen, Cornelis, Luutje, Aalbert, Johannes, Niesje, Jan, Gerritje, Jan en Hendrik worden in Ederveen geboren.

Aalbert Tijmensen van Deelen woont met zijn vrouw Hendrikje Cornelissen Kremer op een boerderij tussen Ederveen en Renswoude. Aalbert en Hendrikje wonen rond 1820 volgens de minuutplans van het Kadaster, in de gemeente Ede, sectie G, blad 2 op perceelnummer 508. Dit moet zijn direct naast het Fort aan de Buurtsteeg (nu Klompersteeg) op het punt waar de weg Dijkje overgaat in Onderweg.

Aalbert overlijdt als hij 50 jaar is op 7 september 1822 om 1 uur in de morgen in Renswoude. Hij woont op dat moment op huisnr. 136.
Op naam van weduwe Aalbert van Deelen staat in het kadaster grond ter grootte van 15.39 ha. en op naam van weduwe Aalbert van Deelen en cons. grond ter grootte van 1.68.20 ha, beiden te Ederveen, sectie G.
In 1828 overlijdt hun vijfde kind Aalbert op 21-jarige leeftijd. Hij is dagloner van beroep. In zijn memorie van successie wordt vermeld dat hij onvermogend is en dat degenen die recht zouden hebben op zijn nalatenschap ook in zeer behoeftige omstandigheden verkeren.
Hun tweede kind Tijmen overlijdt in militaire dienst op 20 april 1835. Hun tiende kind Jan is volgens de persoonskaart militair van de infanterie 14e afdeling. Deze afdeling is in die tijd actief in het zuiden van Nederland. Jan sterft in militaire dienst op zijn 20e in 1838.
Hendrikje overlijdt op 72-jarige leeftijd in Ede op 16 augustus 1849.